Gyémánt magfúró szerszám felújítás

magfuro

A gyémánt
A legkeményebb anyag, amely a vágás, csiszolás vagy fúrás közben a munkát végzi. A gyémántszerszámok szegmenseiben található szemcsék kiváló tulajdonságai miatt szinte kizárólag szintetikus, azaz mesterséges gyémántból készülnek

A kötés
A gyémántszemcsék szegmensen belüli kötésére fémporokat használnak, melyek különböző összetevőkből állnak. Bronz vagy réz hozzáadásával puhább kötés, volframkarbamid, vagy keményfém hozzáadásával keményebb kötés hozható létre. A kötést mindig a megmunkálandó anyagnak megfelelően kell kiválasztani, kemény kötés szükséges az abrazív (erősen koptató) anyagokhoz, mint például a friss (zöld) beton, vagy az aszfalt, puhább kötés a kemény anyagokhoz, például az öreg, megfelelõen tömörített vasalt beton, vagy a gránit.

A szegmens
A hordozótestre (tárcsa, fúrókorona, stb.) rögzített szegmensek különböző fémporokból, és eltérő mennyiségben hozzáadott gyémántszemcsékből állnak. A szegmens kötésének relatív keménysége illetve puhasága, valamint a benne foglalt gyémántszemcsék mennyisége és minősége határozza meg, hogy a szegmens mely anyagok megmunkálására lesz alkalmas. Fontos szempont még a szegmensnek a hordozótestre való rögzítésének módja – fúrókoronák felújítása esetén keményforrasztás-,továbbá lényeges a hordozótest anyagának, megmunkálásának minősége is.