Reinhold és Carmen Würth Alapítvány

alapitvany

Fókuszban a rászorulók segítése

A társadalmi felelősségvállalás szerves része a vállalati kultúrának. Kiemelkedő fontosságú a számunkra, hogy a megbízható, minőségi termékek forgalmazása mellett, aktívan részt vállaljunk hátrányos helyzetű csoportok megsegítésében. Ezért keltettük életre 1991-ben a Carmen és Reinhold Würth Alapítványt, amelynek célkitűzése és működése a vállalat szemléletébe és stratégiájába pontosan beilleszkedik.

Az első lépések

Az Alapítvány kezdetben a nyugat-európai országokban működő Würth cégektől kért támogatást a nevelőotthonokban és idősek otthonában élők karácsonyi megajándékozására.

A nagy tiszai árvíz idején a németországi Würth dolgozók saját elhatározásból nagy mennyiségű hasznos dolgot küldtek az árvízkárosultak megsegítésére, amit az Alapítvány az illetékes magyar hatóságok segítségével juttatott el a rászorultaknak.

Az Alapítvány fő tevékenységei

1. Szociálisan hátrányos helyzetű, de jól tanuló egyetemi hallgatók tanulásának ösztöndíjakkal történő segítése.

Rendszeres havi ösztöndíj jellegű támogatásban az alábbi intézmények hallgatói részesülnek:

 • Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara,
 • Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara,
 • Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kara.

Emellett tanévenként a három intézmény legjobb tanulmányi eredményt elért 1-1 hallgatója elismerő oklevelet, tárgyjutalmat és egyszeri pénzjutalmat kap.

2. A többszörösen hátrányos helyzetben lévő, gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek nyári üdültetése.

Az eddig 25 alkalommal megszervezett Würth Környezetvédelmi Ifjúsági Tábor nem pusztán kikapcsolódásra és pihenésre ad lehetőséget, hanem egy speciális koncepciót is követ évről-évre. Ennek lényege, hogy a gyerekek tematikus kirándulásokon vesznek részt, így ismerkednek az erdők élővilágával, a természeti környezettel. Emellett számos vetélkedő, sportverseny, kulturális- és kézműves foglalkozások, közös filmnézés, esti tábortűz és bográcsozás teszik tartalmassá és felejthetetlenné a tábort. Az utóbbi években a program nagyon népszerű eleme az interaktív, kísérletező fizika óra, ahol a gyerekek szakavatott tanár irányítása mellett játszva ismerkednek a fizika csodálatos világával.

A Würth Alapítvány fennállása óta eddig több mint 3000 gyermek nyaralhatott ingyenesen a táborban.

3. Eseti támogatások

Az előzőekben bemutatott állandó támogatások mellett az alapítvány lehetőségeitől függő mértékben támogatja a hallgatói- tanulói kiválóságokat és a támogatásra szoruló elesetteket. Néhány példa a közelmúltból:

 • 2015-ben Országos Tudományos Diákköri KonferenciaMűszaki Tudományi Szekciójának megrendezéséhez nyújtottunk támogatást.
 • 2016-ban támogattuk az „EUROBOT 2016” nemzetközi robotprogramozó versenyen résztvevő diákcsapatot.
 • 2020-ban az „Ökocímke - környezetbarát termék” témakörben egyetemi hallgatók részére meghirdetett, a környezettudatosság növelését és a környezetbarát termékek és szolgáltatások népszerűsítését célzó versenyen különdíjat ajánlottunk fel.
 • 2020-ban Tatabánya, ill. Szombathely városok részére a helyi idősgondozás, ill. betegellátás segítése érdekében 2500-2500 db sebészi maszk adományozására került sor.
 • 2020-ban az alapító súlyosan megbetegedett dolgozójának gyógyítási költségeihez járult hozzá az Alapítvány.
 • Karácsonyi ajándékozással rendszeresen segítjük idős- és gyermekotthonok lakóit.

Kitüntetések, elismerések:

 • Az Alapítványt az Oktatási Minisztérium 2000 decemberében az oktatási munka segítéséért, a gyermekek és az egyetemi hallgatók érdekében kifejtett több éves tevékenységéért "Kármán Tódor Díj"-jal tüntette ki.
 • Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2004-ben a Környezetvédelmi Világnap alkalmából az Alapítványt a környezetvédelem érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként "Környezetünkért" díjjal tüntette ki.
 • 2006-ban a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Kara az Alapítványnak Bánki Donát Emlékérmet adományozott.
 • 2008-ban a Reinhold és Carmen Würth Alapítvány az Oktatási Minisztérium elismerésében részesült.
 • 2010-ben az Óbudai Egyetem az „Év együttműködő partnere” kitüntető címmel ismerte el az Alapítvány munkáját.
 • 2021-ben az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kara elismerő oklevelet adott át az Alapítvány részére.