Reinhold és Carmen Würth Alapítvány

alapitvany

Fókuszban a rászorulók segítése

A társadalmi felelősségvállalás szerves része a vállalati kultúrának. Kiemelkedő fontosságú a számunkra, hogy a megbízható, minőségi termékek forgalmazása mellett, aktívan részt vállaljunk hátrányos helyzetű csoportok megsegítésében. Ezért keltettük életre 1991-ben a Carmen és Reinhold Würth Alapítványt, amelynek célkitűzése és működése a vállalat szemléletébe és stratégiájába pontosan beilleszkedik.

Az első lépések

Az Alapítvány kezdetben a nyugat-európai országokban működő Würth cégektől kért támogatást a nevelőotthonokban és idősek otthonában élők karácsonyi megajándékozására.

A nagy tiszai árvíz idején a németországi Würth dolgozók saját elhatározásból nagy mennyiségű hasznos dolgot küldtek az árvízkárosultak megsegítésére, amit az Alapítvány az illetékes magyar hatóságok segítségével juttatott el a rászorultaknak.

Az Alapítvány fő tevékenységei

1. Szociálisan hátrányos helyzetű, de jól tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók tanulásának ösztöndíjakkal történő segítése.

Rendszeres havi ösztöndíj jellegű támogatásban részesülnek:

  • az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara,
  • a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara és
  • a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kara.

Emellett a három intézmény legjobb tanulmányi eredményt elért 1-1 hallgatója elismerő oklevelet és egyszeri pénzjutalmat kap.

2. A többszörösen hátrányos helyzetben lévő, gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek nyári üdültetése.

A 2014-ben huszadik alkalommal megszervezett Würth Környezetvédelmi Ifjúsági Tábor nem pusztán kikapcsolódásra és pihenésre ad lehetőséget, hanem a Környezetvédelmi és Vízügyi valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium aktív közreműködésével a résztvevők színes programokon ismerhetik meg a természet és az élővilág védelmének fontosságát.

A Würth Alapítvány fennállása óta eddig több, mint 3000 gyermek nyaralhatott ingyenesen a táborban.

3. Támogatást nyújt a természet- és környezetvédelmi nevelőmunkához.

  • Az Alapítvány támogatja a természet- és környezetvédelmi munkában eredményt elért hallgatókat.
  • A korábbi években az Oktatási valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal együttműködve a közép és felsőoktatási intézményekben pályázatot hirdetett környezet- és természetvédelmi munkák elkészítésére.
  • 1998 óta támogatja a kétévente megrendezésre kerülő Környezetvédelmi Diákkonferenicát.

4. Karácsonyi ajándékozással segíti egyes idős- és gyermekotthonok lakóit.

Évente mintegy 2500 idős ember és kb. 1400 gyermek megajándékozásához járul hozzá az Alapítvány.

Kitüntetések, elismerések:

Az Alapítványt az Oktatási Minisztérium 2000. decemberében az oktatási munka segítéséért, a gyermekek és az egyetemi hallgatók érdekében kifejtett több éves tevékenységéért "Kármán Tódor Díj"-jal tüntette ki.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2004-ben a Környezetvédelmi Világnap alkalmából az alapítványt a környezetvédelem érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként "Környezetünkért" díjjal tüntette ki.

Reinhold és Carmen Würth Alapítvány az Oktatási Minisztérium elismerésében részesült.