Aktív segítség a vegyi anyagok kezeléséhez

Bevezető

1. Mit tekintünk veszélyes kémiai anyagnak?
2. Veszélyesség meghatározásának, osztályozásának kötelezettsége
3. Tájékozódási kötelezettség
4. Vegyi anyag kiváltási javaslat
5. Környezetbarát és biztonságos termékek
6. Védőeszközök
7. Dokumentálási és igazolási kötelezettség
8. Az előírásszerű, biztonságos tárolás kötelezettsége
9. Újratölthető palackok rendszere
10. A Würth praktikus segítsége az Interneten

Aktív segítség a Würth-től a vegyi anyagok kezeléséhez

Ha tevékenysége során kémiai segéd-anyagokat használ, raktároz, vagy kereskedik vele, akkor Öntől a kémiai biztonságról szóló 2000 évi XXV. Törvény megköveteli az előírások pontos ismeretét és betartását. Az ide vonatkozó biztonsági- és környezetvédelmi rendelkezések az Európai Unióban egyre szigorúbbá válnak, valamint egyre nehezedik ezen előírások betartása, betartatása is. Ezek olyan kötelezettségek, amelyeket minden munkaadónak be kell tartania és tartatnia.

Kémiai biztonság: olyan intézkedések összessége, amely a vegyi anyag tulajdonságaiból adódó kockázatok csökkenését, illetve el-kerülését célozza meg, miközben szem előtt tartja a fenntartható fejlődést.

A WÜRTH segít - a biztonság kedvéért

1. Mit tekintünk veszélyes kémiai anyagnak?
Veszélyesnek minősül minden olyan anyag vagy készítmény, amely fizikai, kémiai vagy biológiai hatása révén veszélyforrást képviselhet.
Különösen, ha: robbanó, oxidáló, gyúlékony, mérgező, maró, ingerlő, szenzibilizáló, fertőző, rákkeltő, mutagén, teratogén, utódkárosító hatása van.
Ezen anyagoknak van egy Magyarországon érvényes jegyzéke. Ez a lista a tapasztalatok és a fejlesztések következtében folyamatosan bővül.

2. Veszélyesség meghatározásának, osztályozásának kötelezettsége

EuT.67/548/EGK irányelv
Kötelező a szükséges szervezeti, technikai és személyes biztonsági intézkedések meghatározása és bevezetése. A biztonságra és egészségre figyelés munka közben.

A Würth szakemberei segítenek:

 • Az Ön biztonsága érdekében tanúsítvánnyal ellátott Würth munkavédelmi felszerelésekkel állunk rendelkezésükre.
 • A vegyi anyagok használatához szükséges munkavédelmi eszközök típusának és védelmi fokozatának meghatározása - 98/24/EK, 80/1107/EGK.
 • A nagy kockázati tényezőjű anyagok lehetséges helyettesítésének rendszeres vizsgálata.
 • A felhasználás területén a hatékonyság és a minimális veszélyesség optimalizálása.
 • Környezetbarát és biztonságos Würth termékek: ABSOBON termék család.

3. Tájékozódási kötelezettség

 • a tevékenység során dolgoznak-e veszélyes anyaggal?
 • a tevékenység folyamán szabadul-e fel veszélyes anyag?

A Würth szakemberei segítenek:

 • felderíteni a munkája során használt vegyi anyagokat (csak akkor, ha ismerjük a gyártás körülményeit)

4. Vegyi anyag kiváltási javaslat
Az Ön által használt vegyi anyagok feltérképezése után javaslatot tudunk tenni arra, hogy milyen kisebb kockázatú, pl. tűzveszélyességi fokozat, vagy irritáció csökkentése, termékkel lehet azt helyettesíteni vagy egyedi fejlesztésű, innovatív termékkel kiváltani. Speciális esetben az új termék kifejlesztését és legyártatását is vállaljuk.

5. Környezetbarát és biztonságos termékek
Azon termékeink használatával, melyeken az alábbi emblémákat találja, csökkentheti:

 • a környezetterhelést;
 • az egészséget károsító anyagok dózisát;
 • a veszélyességi fokozatot (pl. kevesebb irritáció, kevesebb korrozív anyag);

A Würth Öko, Safety és Absobon jellel ellátott termékei a legmagasabb minőségi kategóriát képviselik.

Öko
A vegyi összetételének köszönhetően környezetbarát termékek

Safety
Legalacsonyabb veszélyességű termékek a szállításnál, a raktározásnál és a felhasználásnál egyaránt

Absobon
Az a termékcsalád, amely megfelel mind a környezetvédelmi, mind pedig a biztonsági előírásoknak

A szennyeződéstől könnyen különváló tisztítószerek
Különváló tisztítószereink gyorsan megszabadulnak a szennyeződéstől és egymással kompatibilisek. Az olajos és zsíros szennyeződéseket nem emulgálják, hanem átalakítják és leválasztják, majd pedig állás közben a szennyeződés a tisztítószertől elválik. A keletkezett szennyvíz fizikai úton (pl. ülepítés vagy folyadék szétválasztás révén) tisztítható.

NSF által regisztrált termékeink
Az NSF emblémájával ellátott termékeket a National Sanitary Foundation bevizsgálta és regisztrálta. Az NSF az egyetlen, nemzetközi tanúsító szervezet, mely garantálja, hogy a termékek egészségügyi rizikó nélkül használhatók az élelmiszeriparban. (www.nsf.com)

6. Védőeszközök
A veszélyes anyagokkal való munkavégzés megköveteli, hogy minden dolgozót lássunk el az ehhez a munkavégzéshez szükséges egyéni védőeszközzel. Ezek használatával elkerülhető, illetve nagymértékben csökkenthetők a munkahelyi balesetek és a foglalkozásból eredő megbetegedések száma.
Munkaruházat, munkavédelmi kesztyűk és -lábbelik, fej- és fülvédők, valamint arc- és légzésvédő termékeink szolgálják a biztonságos munkavégzést. Minden termékünk az Európai Uniós előírásoknak megfelelő EN, CE minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik.

7. Dokumentálási és igazolási kötelezettség
A felhasználónak a tevékenység során használt veszélyes vegyi anyagokról bejelentési kötelezettsége van az ÁNTSZ felé, és a raktározás helyszínén hozzáférhető helyen kell tárolni a használt veszélyes vegyi anyagok előírásszerű listáját.

A Würth szakemberei segítenek:

 • Listák készüljenek az Ön által használt veszélyes anyagokról
 • A biztonságtechnikai adatlapokhoz bármikor hozzáférjen
 • A munkahelyhez kötött, vegyi anyagokkal kapcsolatos üzemi utasítások elkészüljenek
 • Dolgozói megfelelő oktatatásban részesüljenek a Würth által forgalmazott vegyi anyagok helye, biztonságos és gazdaságos használatáról

8. Az előírásszerű, biztonságos tárolás kötelezettsége
A Würth rendszerei segítenek:

 • ORSY polcrendszer a Würth-től

A 21. század műhelyét kínáljuk Önnek anyagi beruházás nélkül. Az áttekinthető rendszernek köszönhetően időt takarít meg az áru keresésével - mindennek megvan a helye. A polcrendszer kialakításának köszönhetően a vegyi termékek, legyenek spray vagy kannás kiszerelésben, biztonságosan tárolhatók.
A területi képviselők végzik a polcrendszer tisztántartását, az áru utánrendelését, az áru elrendezését a polcon - ez a szolgáltatás jelentős pénzmegtakarítást jelenthet - Önnek csak használnia kell.

9. Újratölthető palackok rendszere
A munkahelyen, vagy a termékekben megjelenő, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos környezeti tudatosság versenyelőnyt biztosíthat. A vásárlók, a pályázatelbírálók, de a részvényesek is egyre inkább megkövetelik, hogy a vállalkozások - a tudomány és a technika mai szintjének megfelelően - csökkentsék tevékenységük káros környezeti hatásait. Az ezt célzó beruházások egy része hamar megtérülhet, pl. a korszerű, biztonságos, hajtógázmentes, újratölthető rendszerekkel. A Würth Refillo rendszere- egy tökéletes megoldás a vegyi anyagok utántöltéséhez.

A hatóanyaggal és levegővel gyorsan és könnyen újratölthető flakonok előnye:

 • Biztonságos, gyors és egyszerű alkalmazás
 • Használatával csökken a veszélyes hulladék mennyisége
 • Környezetbarát
 • Költségmegtakarítás érhető el

10. A Würth praktikus segítsége az Interneten
A Würth honlapján a www.wuerth.hu címen bővebb információk érhetők el, mint például

 • A veszélyes vegyi anyagok jegyzéke
 • Letöltheti a tőlünk vásárolt vegyi termékek biztonságtechnikai adatlapját
 • Munkautasítás példát talál, melyet az ügyfél munkavédelmi megbízottjával közösen elkészítünk
 • Internetes áruházunkban bővebb információt talál termékeinkről. Válogasson kedvére a több ezer cikk közül, néhány kattintással gyorsan és egyszerűen rendelhet
 • Szakértőinkkel felveheti a kapcsolatot.

Részletek a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. Törvényből:
15. § (2) A veszélyes anyagok, illetve a veszélyes készítmények tárolásáért az (1) bekezdés szerint felelős személyek biztosítják, hogy a tárolt veszélyes anyag, illetve veszélyes készítmény a biztonságot, az egészséget, illetve testi épséget ne veszélyeztesse, illetőleg a környezetet ne szennyezhesse, károsíthassa.
19. § (1) .A kockázatbecslés elvégzéséért
szervezett munkavégzés esetén a munkáltató, egyéb esetben a vállalkozó, nem vállalkozás keretében végzett tevékenység esetén a tevékenységet végző a felelős.

(3) A veszélyes anyaggal, illetve a veszélyes készítménnyel kapcsolatos tevékenységet úgy kell megtervezni és végezni, hogy a tevékenység az azt végzők és más személyek egészségét ne veszélyeztesse .

22. § (1) .veszélyes anyag, illetve veszélyes készítmény a tevékenységet foglalkozássze-rűen végző személy számára a gyártó vagy az importáló által elkészített magyar nyelvű biztonsági adatlappal hozható forgalomba.