Már 20 éve sikeres CSR tevékenység a Würth-nél

2011.10.11.

1991. október 14-én kelt alapító okiratával hozta létre a Würth Szereléstechnika Kft. az alapítványát, a Reinhold és Carmen Würth Alapítványt.

Az Alapítvány a magyarországi viszonyokat figyelembe véve a következő célokat tűzte ki maga elé:
1. Szegény sorsú, de jól tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók tanulásának segítését ösztöndíjak adása révén.
2. Támogatást nyújtani a természet- és környezetvédelmi nevelőmunkához.
3. Segíteni a sokszorosan hátrányos helyzetű, nevelő otthonokban élő gyermekeket, részükre nyaranként környezetvédelmi tábort szervezni.
4. Karácsonyi ajándékozással támogatni néhány idősek otthonában élő, idős embert és nevelő otthonban lakófiatalt.

Mindezek megfelelnek a vállalat társadalmi felelősségvállalásról megfogalmazott irányelveinek.

Egyetemi és főiskolai hallgatók támogatása
Az Alapítvány megalapítása óta mintegy 250 hallgató részesült Würth ösztöndíjban jelenleg
- a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel
- az Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Karával
- a Pécsi Tudomány Egyetem, Állami és Jogtudományi Karával van szerződéses kapcsolata.

Egyetemenként és évenként 2-3 hallgató részesül Würth ösztöndíjban. Az ösztöndíj hallgatónként és havonként 30-30.000 forint.
A felsorolt egyetemek az ösztöndíjon kívül a tanulmányi év végén további anyagi támogatásban részesülnek, hogy az év legjobb tanulóját Würth oklevéllel és pénzjutalommal tüntessék ki. Jelenleg a Würth oklevélhez 100.000 forint jár.

Környezet és természetvédelmi nevelőmunka
Az Alapítvány támogatja környezet- és természetvédelmi munkában eredményt elért hallgatókat. 1996. óta részt vesz a két évenként megtartandó Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián. Az Alapítvány nem csak anyagiakkal támogatja a rendezvényt, de egy a „Művészetek és a környezet” elnevezésű szekciót önállóan szervezi, vállalva az ezzel járó összes anyagi kiadásokat.

A Würth Környezet- és Természetvédelmi Ifjúsági Tábor
Az Alapítvány 1994. óta szervez a gyermekotthonokban nevelkedő 10-14 éves korú gyermekek részére nyári üdülést.
Eddig 2662 gyermeket üdültetett. Az üdülés feladata, hogy a fiatalok a pihenés és szórakozás mellett természet- és környezetvédelmi ismeretekben is részesüljenek. Az Alapítvány a tábor megszervezéséhez, az üdültetés tartalmas és sikeres lebonyolításához a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Oktatási Államtitkárság és a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Államtitkárság elvi, szakmai segítségét is igénybe veszi.
A gyermekek kiválasztását és a kísérő nevelők, pedagógusok biztosítását FICE – Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége Magyarországi Egyesülete – végzi. A táborozás minden költségét az Alapítvány fedezi.

Karácsonyi ajándékozás idősek otthonában és gyermekotthonokban
Az Alapítvány támogatja a budapesti rózsa utcai, a szegedi, a pécsi, a miskolci, a debreceni és a nagykanizsai idősek otthonát. Évente mintegy 2500 idős ember megajándékozásához járul hozzá.
Gyermekotthonok
Az Alapítvány több éven keresztül a Nyugat-Európában működő Würth cégektől érkezett gyermekruha és játékcsomagot az ország mintegy 10-15 gyermekotthonába juttatta el. A FICE karácsony táján szervezett központi ünnepségén az Alapítvány közreműködik és minden résztvevő gyermeknek édességcsomagot ad. Az Alapítvány évente mintegy 1000 gyermeknek juttat karácsonyi ajándékcsomagot.

Az Alapítvány munkája elismeréséül számos díjban és kitüntetésben részesült.
Az Oktatási Minisztérium 2000-ben az Alapítványt „Kármán Tódor Díjjal”, a Pécsi Tudomány Egyetem, Állami és Jogtudományi Kara az Alapítvány elnökét az egyetem „Érdemérem arany fokozatával”, 2004-ben Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium az Alapítványt „Környezetünkért Díjjal” tüntette ki.
2006-ban a budapesti Műszaki Főiskola, Bánki Donát Főiskolai Kara az Alapítványnak „Bánki Donát emlékérmet” ajándékozott.
2009-ben a Szociális és Munkaügyi Minisztérium „Miniszteri dicséretben” részesítette az Alapítvány elnökét.
2010-ben az Óbudai Egyetem évnyitóján az Egyetem a Würth Szereléstechnika Kft-nek és az Alapítványának az „Év együttműködő partnere” kitüntető címet adományozta.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik az elmúlt 20 évben segítették az Alapítvány tevékenységét. Külön is az Alapítványt létrehozó, és fenntartó Würth Szereléstechnika Kft vezetőinek és természetesen a névadó, Prof. Dr. h. c. mult. Reinhold Würth úrnak.