21. környezetvédelmi tábor

2015.07.06.

alapítvány

A 62, tíz és tizennégy év közötti gyerek a gyönyörű fekvésű, salgótarjáni Salgó Hotelben tölthet el egy hetet úgy, hogy a táborozást teljes egészében az alapítvány szervezi és fizeti.

A tábor azon túl, hogy igazi nyaralást, felhőtlen napokat nyújt a nehézsorsú gyerekeknek, egy speciális koncepciót is követ évről-évre. Ennek lényege, hogy a gyerekek tematikus kirándulásokon vesznek részt, így ismerkednek az erdők élővilágával, a természeti környezettel. A programok keretében ellátogatnak a Salgó várba, Boszorkánykőre, a Medves fennsíkra és a bányatavak vidékére, ahol a régmúlt bányászati szokásairól is mesélnek nekik.
Mivel az UNESCO 2015-öt a Fény Évének választotta, az idei Würth tábor a fényhez kapcsolódó programokon keresztül hívja fel a gyerekek figyelmét arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben. Tematikus beszélgetést szervezünk számukra, az Óbudai Egyetem oktatóinak közreműködésével pedig érdekes, a fénnyel kapcsolatos természettudományos kísérleteket láthatnak, illetve ezek aktív részesei lehetnek.

A gyermekotthonokban nevelkedő és a nevelőszülőknél élő gyermekek kiválasztásáért a Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetségének Magyarországi Egyesülete (FICE) felel, ahogyan a gyerekeket kísérő pedagógusokat is ők biztosítják a tábor idejére.

„A Würth táborban való részvételi lehetőség a gyerekek számára kitüntetéssé vált az évek során. Az itt megélt, élmények és az új ismeretek hosszú évekre meghatározóak maradnak a résztvevő gyerekek életében.” – osztotta meg velünk tapasztalatát Vitéz Ildikó kísérő pedagógus.

„Az elmúlt 20 évben összesen 2847 gyermek nyaralhatott a Reinhold és Carmen Würth Alapítvány jóvoltából. Ezek közül a gyerekek közül sokan először tapasztalják meg, milyen egy igazi üdülés, és szeretnénk még hosszú évekig gyarapítani azoknak a gyerekeknek a számát, akik igazi, tartalmas, gondtalan napokat tölthetnek a táborunkban. A tematikus programokon keresztül pedig játszva tanulhatnak, tudásuk, ismereteik is gazdagodnak. Igyekszünk tehát élményt és tudást nyújtani nekik!” - mondta el az idei, 21. táborozás kapcsán Dr. Horváth Sándor az alapítvány elnöke.

A Reinhold és Carmen Würth Alapítványt 1991-ben alapította a Würth Szereléstechnika Kft., azóta is a vállalat biztosítja az Alapítvány működéséhez szükséges anyagi forrásokat.